Wat zullen ze thuis jaloers zijn op je selfie tussen de bloeiende lavendel! Lavendel is hier de zomerhit.

Met verlangen kijk je uit naar de dag dat je over landweggetjes de mooiste plekken zoekt om het beginnende paars van de lavendelvelden vast te leggen. Dit prachtige verschijnsel duurt maar enkele dagen. Wil je het niet missen? Nog beter dan een foto, denk je eens in… een massage tussen de lavendelvelden… lijkt je dat wat? Bij ons kan het.

 

De lavendelroutes op

Tussen Puygiron en Grignan duik je in een zee van lavendel. In de lavendelstreek maak je ongetwijfeld de mooiste kiekjes van je hele vakantie. Je bent in de Provence, en de Provençaalse Drôme doet niet onder voor het buurdepartement Hautes-Alpes. Daarbij zit je ook midden in het gemakkelijk toegankelijke Rhônedal. Tussen de lavendelvelden ontmoet je mensen die leven voor de deze geurige plant, een vakmanschap gewijd aan beauty en wellness.

Lavendel is een van de symbolen van de Provence. Niet alleen vanwege de eindeloze variaties aan kleuren en geuren, maar ook – en vooral – vanwege de eigenschappen van deze plant. De lavendelteelt, van de ‘baïassières’ van vroeger tot de keurige lavendelakkers van vandaag, bepaalt de seizoenen en het leven in dit land en vormt een rijk, nog te exploreren erfgoed.

De traditie rondom de teelt van deze aromatische plant, die ruim een eeuw geleden begon, heeft zich met een zekere vindingrijkheid ontwikkeld. Er wordt nu nog diepgaand wetenschappelijk onderzoek aan de lavendel gewijd. De lavendeltraditie in de Drôme zorgt voor uitzonderlijke landschappen. Afhankelijk van de streek deelt lavendel het landschap met andere gewassen: granen op de hoogvlaktes, wijn in de laagvlaktes, olijven en fruit tegen de hellingen. Deze diversiteit nodigt tot reizen. Reizen op lavendelroutes vol geuren, kleuren en licht.

Lavendelsoorten

Spijklavendel: brede bladeren en lange bloemstelen met meerdere aren onderscheiden deze soort van de echte lavendel.


Echte lavendel: de ‘echte’ lavendel is te herkennen aan de kleinere struik en de aarvormige bloemen. De etherische olie van de echte lavendel is subtieler dan die van de andere lavendelsoorten en is zeer in trek bij parfummakers.


Lavandin: een kruising van echte lavendel en spijklavendel. Deze hybride plant vormt een dichte, bolvormige struik.